Recensie: Business Model Generation

‘A handbook for visionaries, game changers and challengers’ luidt de ondertitel van ‘Business Model Generation’. Geschreven door Alexander Osterwalder, Yves Pigneur en 470 co-auteurs uit 45 landen. Na 9 jaar onderzoek en 137.757 visies op het manuscript, is het boek met financiering vanuit de bijbehorende online community in eigen beheer gepubliceerd. Dat klinkt indrukwekkend, maar kan dat over het resultaat ook gezegd worden? Hier kan ik heel kort over zijn…. Ja!

Anders dan de talloze stoffige managementboeken waar met veel woorden en weinig handvatten voor de praktijk een theorie beschreven wordt, is Bussiness Model Generation een boek waar je direct mee aan de slag kunt. De korte en bondige teksten gecombineerd met een heldere schrijfstijl en veel tekeningen zorgen ervoor dat dit boek zelfs voor de grootste non-boekenworm goede kost is. Ook wat betreft het design en lay-out is het een waar juweeltje in de boekenkast. Kortom, Business Model Generation is een écht handboek. Lezen en tegelijkertijd aan de slag!

Business Model Generation is opgebouwd uit 5 hoofdstukken:

 1. Canvas
 2. Patronen
 3. Ontwerp
 4. Strategie
 5. Proces

De auteurs hebben in samenwerking met hun achterban, de online community HUB (op dit moment 3686 leden), een tool ontwikkeld genaamd het ‘Business Model Canvas’. Het Business Model Canvas maakt het de lezer ten eerste mogelijk ideeën gemakkelijk op papier te zetten, en ten tweede deze helder te communiceren en te presenteren aan derden. Dit canvas bestaat uit 9 zogenaamde ‘bouwstenen’:

 1. Klantsegmenten – Wie zijn je klanten?
 2. Waardeproposities – Wat verkoop je?
 3. Kanalen – Via welke kanalen verkoop je?
 4. Klantrelaties – Welke soorten relaties ga je met het klantsegment aan?
 5. Inkomstenstromen – Hoeveel inkomsten genereer je uit een klantsegment?
 6. Key Resources – Welke benodigdheden heb je nodig om te produceren/dienst te leveren?
 7. Kernactiviteiten – Wat zijn de kernactiviteiten van het bedrijf?
 8. Key Partners – Met welke leveranciers werk je samen?
 9. Kostenstructuur – Wat voor kosten zijn er aan verbonden?

Het Business Model Canvas

Aan de hand van deze bouwstenen worden verschillende multinationals ontleedt en transformatieprocessen weergegeven door een oud en een nieuw business model te vergelijken. Op deze wijze worden 5 verschillende patronen waarop een business model is gebaseerd uitgebreid beschreven. Een voorbeeld hiervan is het Multi-sided platform van Google. Aan de ene kan bedient Google een klantsegment met een gratis zoekmachine, en aan de andere kant haalt het inkomsten uit het klantsegment adverteerders. Apple idem dito met de iPod en de iTunes store.

Wanneer het er op aankomt zelf een canvas in te gaan vullen geeft het boek handvatten over hoe creatieve expressie in de vorm van storytelling en visualisatie leidt tot het concretiseren van abstracte concepten. De volgende hoofdstukken beschrijven het aan de tand voelen van het concept, en het in de praktijk brengen ervan.

Een 72 pagina’s tellende preview van het boek is te downloaden op de website van van Business Model Generation, en een Nederlandstalige versie van het boek te bestellen bij managementboek.nl

iPad App

Onder het motto ‘For the price of a business lunch, you could be inventing or improving your business model’ staat de bijbehorende iPad app ‘Business Model Toolbox’ in Apple’s Appstore voor €23,99. Met deze app kun je een Business Model Canvas invullen, kosten- en inkomsten structuren berekenen en deze via e-mail versturen.

 

44 Comments

 1. Fantastische app en online ook. Maar 2 vraagjes is de app ook voor de Android en is er voor zowel online als de app een Nederlandse versie?

  • Jori Bak /

   Beste R de Punder,

   Tot op heden ben ik nog geen Android versie van deze app tegengekomen. Het boek is in het Nederlands en in het Engels te verkrijgen.

   Groet,

   Jori

Leave a Reply