QR-code art

Inmiddels heeft de QR-code zijn plek in het medialandschap wel gevonden. Je komt ze overal tegen, op abri’s in bushokjes, verpakkingen, flyers en magazines. Voor elke smartphone is er wel een gratis programma beschikbaar om deze codes te scannen en te lezen. Toch is dit stukje barcode techniek niet bepaald oogstrelend te noemen wanneer het zich bevindt naast het prachtige ontwerp op je folder of poster. Door de prominente aanwezigheid is de kans groot dat het zwart-witte blok van de QR-code alle aandacht op zich vestigt en de reclame-uiting verder niet eens gezien wordt. Daarom wil ik de mogelijkheden rondom het verfraaien en het integreren van een QR-code in een ontwerp of huisstijl nader toelichten. Voordat ik hier verder op in ga is het belangrijk te weten hoe een QR-code technisch in elkaar zit en hoe deze wordt gelezen door een smartphone.

Dirt & damage resistant

De QR-code is een tweedimensionale streepjescode die opgebouwd is uit een aantal blokjes (modules) welke data bevatten en vier positioneringstekens. Het is niet noodzakelijk dat alle blokjes gescand worden om de informatie die de QR-code bevat weer te geven. De ontwikkelaar heeft de code namelijk zo ontwikkeld dat deze ‘dirt & damage resistant’ is en beweerd dat tot 30% van de datablokjes verwijderd kunnen worden zonder dat de QR-code onleesbaar wordt. Echter in de praktijk blijkt dat een goede QR-scanner een QR-code kan lezen met een maximaal verlies van 22% van de modules. De minder goede QR-scanners kunnen QR-codes met een maximaal verlies van 17% van de modules scannen.* Dit biedt mogelijkheden tot het verwerken van bijvoorbeeld een logo op de plaats van een aantal modules. Houd er wel rekening mee dat hoe meer modules verwijderd worden, hoe groter de kans is dat niet alle QR-scanners de QR-code kunnen lezen. Dit dient dus voor het publiceren van de code uitgebreid getest te worden met diverse telefoons. Ook maakt het verwijderen van positioneringsblokjes de QR-code onleesbaar.

De rood gemarkeerde blokjes zijn positioneringsblokjes. De overige blokjes zijn modules die data en gegevens over de QR-code zelf bevatten.

Links: originele QR-code. Rechts: Data verwijderd in het midden. Beide codes zijn nog steeds te scannen.

 

Roteren van QR-codes

Wanneer we de diverse elementen van een QR-code onderscheiden valt gelijk op dat elke QR-code 3 grotere blokken bevat die altijd in de hoeken geplaatst zijn en één kleiner blokje in de hoek rechts-onder. Deze blokken bepalen de positie van de data en onderscheiden deze van elementen die naast een QR-code geplaatst zijn. Ook maken deze positioneringsblokken het mogelijk om de QR-code te scannen wanneer deze bijvoorbeeld op zijn kop staat. Een QR-code kan dus vrij geroteerd worden zonder dat dit de leesbaarheid beïnvloed.

Geroteerde QR-code met patroon

Contrast

Wanneer een QR-code gescand wordt, onderscheid de conversiesoftware de data van de achtergrond. Daarom is het van belang dat er een bepaalde mate van contrast aanwezig is in de QR-code. De beste optie is zwart-wit, maar een andere kleur in combinatie met haar complementaire kleur werkt ook uitstekend. Vuistregel in deze is: hoe dichter de kleuren bij elkaar komen te liggen in de kleurcirkel, hoe lager de contrastwaarde is, hoe lastiger het is om de code te scannen.

Kleurencirkel

Bewerkingen

Met kennis van de technische aspecten en mogelijkheden van de QR-code is het mogelijk deze te verfraaien en te integreren in een ontwerp of huisstijl. Veel online QR-code generators bieden hier (beperkte) mogelijkheden toe, beter is het gebruik van software waarmee in lagen gewerkt kan worden zoals Photoshop. Wel dient men er rekening mee te houden dat wanneer er meer bewerkingen gedaan worden, de QR-code beter getest dient te worden met verschillende telefoons en scan-software. Hierbij een selectie van mogelijke bewerkingen:

 • Hoeken afronden
 • Codegebied bedekken met een patroon
 • Kleuren aanpassen
 • Tot maximaal 17% of 22% van de modules vervangen door een afbeelding (uitgebreid testen noodzakelijk!)
 • Afbeeldingen toevoegen

  Afgeronde hoeken en aangepaste kleur

Afgeronde hoeken en logo

 

* http://qrworld.wordpress.com

278 Comments

 1. menno /

  hoi,

  kan ik ook zelf de positie van de blokjes bepalen van de QR-code, of zou dat niet mogelijk zijn?

Leave a Reply