Printen van organen: de toekomst?

‘It’s like baking a layer cake’, aldus Anthony Atala, professor en tevens directeur van het ‘Wake Forest Institute for Regenerative Medicine’ dat onderzoek doet naar regeneratieve geneeskunde. 11 Maart 2011, toonde hij in Long Beach California op een TED-conferentie hoe een artificiële nier in 7 uur on-stage geprint werd met een 3D-printer.

Anthony Atalla laat zien hoe er aan de hand van een CT-scan een nier laag voor laag wordt geanalyseerd en omgezet in een 3D-weergave. Met deze 3D-weergave kan er via de printer een complete nier afgedrukt worden die identiek is aan die van de patiënt. In plaats van plastic zijn de cartridges van de printer gevuld met biomaterialen en cellen van de patiënt (de laatste niet in het filmpje). Het implanteren van geprinte solide organen als de nier wordt nog niet in de praktijk toegepast, maar is wel volop in ontwikkeling. Anthony Atala is de eerste persoon in de geschiedenis die een artificiële blaas heeft gemaakt en bij een patiënt heeft geïmplanteerd. Een kort interview met de eerste patiënt die een dergelijke implantatie heeft ondergaan, maakt deel uit van zijn lezing.

Door de ontwikkelingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde, 3D print- en scantechnieken zal het volgens Anthony Atala in de toekomst niet alleen mogelijk zijn om uitgeprinte organen bij patiënten te implanteren, maar ook het herstellen van diepe oppervlakkige wonden. Hij toont aan de hand van een animatiefilmpje hoe een oppervlakkige wond gescand wordt en vervolgens een 3D printer de cellen laag voor laag uitprint op het lichaam van de patiënt.

 

 

5 Comments

  1. Zeer duidelijk artikel over het 3d printen!

Leave a Reply